Dit artikel geeft een overzicht van het metabole proces van ketose. Naast de voordelen heeft deze staat ook enkele nadelen die u moet weten. Leer hoe u bijwerkingen kunt voorkomen en behandelen. Voordat u aan een keto-dieet en de daarmee samenhangende ketose begint, moet u de BMI van uw lichaam kennen. Als je lichaam al laag is, is ketose meestal niet gunstig voor je. Bij het bereiken van ketose kan het innemen van keto druppels een goede aanvulling zijn.
Inleiding tot ketose
Ketose is een metabolische toestand waarin uw lichaam vet gebruikt in plaats van koolhydraten als brandstof. Deze energiebron heet een keton en kan gebruikt worden door uw lichaam en hersenen. Maar voordat u ketonen als brandstof kunt gebruiken, moet uw lichaam eerst vet omzetten in de juiste ketonlichamen. Lees verder voor meer informatie over ketose, hoe het werkt en waarom u het misschien wilt proberen. Als ketose nieuw voor u is, zie hieronder enkele nuttige tips.
Hoe ketose werkt
Ondanks een flink aantal gezondheidsvoordelen zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden als je probeert in een staat van ketose te komen. Ten eerste moet u weten dat het lichaam normaal gesproken vooral glucose uit koolhydraten in voedsel als brandstof gebruikt. Het lichaam breekt deze koolhydraten af tot eenvoudige suikers, die het vervolgens gebruikt voor energie. Het lichaam slaat ook glucose op in de spieren en de lever om snel energie beschikbaar te maken. Bij vasten of intensieve inspanning verbruikt het lichaam deze voorraden echter snel.
De vetten in de bloedbaan worden naar de lever getransporteerd, waar ze worden afgebroken tot ketonen. De lever bevat talrijke mitochondriën, kleine energiecentrales in ons lichaam. Deze cellen produceren energie via een proces dat beta-oxidatie heet. Ketonen helpen ons lichaam dus om vetten te verbranden. U kunt vaak zien of u in ketose bent als uw urine daardoor een andere kleur krijgt.
Zoals gezegd treedt ketose op wanneer het lichaam vetten afbreekt voor energie. Wanneer er niet genoeg glucose is om aan de energiebehoefte van uw lichaam te voldoen, zet het deze brandstof om in verbindingen die ketonen worden genoemd. Deze zuren zijn het resultaat van een stofwisselingsproces dat vergelijkbaar is met de afbraak van koolhydraten tot glucose. De bijbehorende ketonmoleculen worden aangemaakt in je bloed en je lichaam gebruikt ze voor energie. De inname van keto-druppels met de werkzame bestanddelen kan hierbij helpen, maar zorg er altijd voor dat u de originele druppels gebruikt.
Voordelen van ketose
De voordelen van ketose voor de hersenen zijn nu goed onderzocht en al enige tijd bekend. De ketogeen toestand verbetert het geheugen en de hersenfunctie. De hersenen zijn een van de organen van het lichaam met de hoogste energiebehoefte en slechte voeding houdt rechtstreeks verband met een aantal hersenziekten. Ketonen zijn natuurlijke verbindingen die door de lever worden geproduceerd, zodat ze de bloed-hersenbarrière omzeilen en onmiddellijk de hersenen bereiken, waar ze worden gebruikt voor energie.
In nutritionele ketose produceert het lichaam voldoende ketonlichamen om het organisme van energie te voorzien. Van ketonen is bekend dat ze oxidatieve stress en ontstekingen verminderen, die een rol spelen bij veel chronische ziekten. Andere voordelen van ketose zijn het verminderen van hongergevoelens. En in de meeste gevallen is het ketogeen dieet veilig.
Een gebrek aan gezonde vetten in de voeding kan de prestaties van de hersenen beïnvloeden, omdat de hersenen een evenwichtige hoeveelheid koolhydraten en vetten nodig hebben om te kunnen functioneren. Als de glucosespiegel te hoog is, kunnen de hersenen niet optimaal presteren. Ketonen leveren de alternatieve brandstof die de hersenen nodig hebben om te functioneren. Ze werken ook als natuurlijke neuroprotectief. Ketonen beschermen de hersenen ook tegen schadelijke reactieve zuurstofverbindingen. Ze verhogen ook de efficiëntie van mitochondriën, waardoor hersencellen worden beschermd tegen beroertes en neurodegeneratieve ziekten.
Mogelijke bijwerkingen
Mensen die een ketogeen dieet volgen, kunnen bijwerkingen ondervinden. Sommige daarvan kunnen mild zijn en hoeven niet meteen naar de dokter. Sommige mensen lijden bijvoorbeeld aan uitdroging, wat ook de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. Als u uitgedroogd bent, moet u voldoende water drinken om dit te compenseren. Omgekeerd is waterretentie zeldzaam bij ketose en kan gemakkelijk worden behandeld. Meer zout toevoegen aan je dieet kan het probleem meestal oplossen.
Het is bekend dat ketose de pH van het bloed verlaagt, wat het risico op nierstenen kan verhogen. Bovendien produceert de vetafbraak chemische stoffen die soms een slechte adem veroorzaken. Om dit neveneffect tegen te gaan, kunt u proberen meer vezelrijk voedsel te eten, zoals broccoli, bloemkool en bladgroenten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, die zorgen voor een beter verzadigingsgevoel en ook een regelmatige stoelgang bevorderen.
Een manier om bijwerkingen tegen te gaan is trouwens het verhogen van je eiwitinname. U kunt ook een lichaamsvet calculator gebruiken om uw geschikte eiwitinname te berekenen.
Wetenschappelijke bevindingen en studies over ketose
Studies over het verband tussen ketose en het hart- en vaatstelsel
Hoewel er nog steeds onenigheid bestaat over de vraag of ketonlichamen schadelijk kunnen zijn voor het hart, is het huidige bewijsmateriaal over het algemeen positief. De resultaten van een recente studie suggereren zelfs dat ketonlichamen ook gunstig kunnen zijn voor het hart- en vaatstelsel. Men mag echter niet vergeten dat er momenteel een gebrek is aan klinische gegevens om een dergelijke bewering te staven.
Er zijn nog geen betrouwbare studies over de effecten van ketose op hartfalen, maar het lijkt erop dat het in sommige gevallen een positief effect heeft. Er zijn met name veelbelovende resultaten geboekt bij pediatrische patiënten die op een ketogeen dieet zijn overgeschakeld. Bij volwassenen met diabetes kan een ketogeen dieet ook gunstig zijn voor de bloedsuikerbeheersing. Een nieuwe studie bekijkt de rol van het ketogeen dieet als strategie voor gewichtsbehoud.
Links naar relevante studies
Universitair Medisch Centrum Groningen – Afdeling cardiologie
https://www.groningencardiology.com/nl/research/ketone-hf/
Nederlandse Hartstichting
https://www.hartstichting.nl/nieuws/voeding-ketonen-verbetert-werking-ziek-hart
CV Cardiovasculaire Geneeskunde
https://cvgk.nl/2021/03/10/ketonen-als-mogelijke-therapeutische-optie-voor-patienten-met-cvd/
Studies over glucosegebruik en diabetes in ketose
Hoewel het ketogeen dieet al lang wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie, heeft het pas onlangs veel aandacht gekregen. Andere nieuwe toepassingsgebieden zijn diabetes type 2, obesitas en neurologische aandoeningen. Er zijn ook absolute contra-indicaties voor ketose die verhinderen dat een patiënt er baat bij heeft. Toch kan ketose een veilige en effectieve behandeling zijn voor veel aandoeningen. In de tussentijd kan het nodig zijn een arts te raadplegen.
De hersenen vertrouwen op glucose voor energie, maar kunnen ketonen gebruiken als alternatieve energiebron bij vasten, langdurige verhongering of een chronisch vetarm/koolhydraatrijk dieet. Studies over ketose hebben aangetoond dat de hersenen een groot deel van hun glucoseverbruik kunnen vervangen door het gebruik van ketonlichamen. In een eerdere studie ontdekten onderzoekers dat de hersenschors van een rat 500 nmol glucose per minuut verbruikt, en dat ketonlichamen een deel van dit verbruik kunnen vervangen.
Links naar relevante studies
Diabetesvereniging Nederland (DVN)
https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/bloedglucosewaarden/ketoacidose
Albert Schweitzer Ziekenhuis (PDF)
https://www.asz.nl/folders/ketoacidose_120/diabetes-en-ketonen.pdf
Studies over ketose: hersenen en hormoonhuishouding
Een aantal studies heeft aangetoond dat ketonlichamen neuroprotectief zijn. Aangetoond is dat zij de CMRglu-niveaus verlagen, de glucose-opname remmen en de lactaat/pyruvaatverhouding stabiliseren. Ketonen staan ook bekend als neuroprotectief bij hypoxie, waarbij ze de glucosespiegel verlagen en neuronen beschermen tegen oxidatieve stress. In de hersenen staan ketonen erom bekend de glutamaathomeostase in evenwicht te houden. Zij stabiliseren ook het energiemetabolisme in astrocyten na hypoxische/ischemische gebeurtenissen.
In een studie in Japan onderzochten onderzoekers de effecten van verschillende diëten op de melkproductie en het M-acacia gehalte. Het ketogeen dieet ging gepaard met een toename van bèta-hydroxybutyraat, dat gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière wordt getransporteerd. Dit dieet wordt aanbevolen voor mensen met aandoeningen zoals pyruvaatdehydrogenasedeficiëntie, die epileptische aanvallen veroorzaakt. Hoewel de langetermijneffecten van ketose nog niet duidelijk zijn, heeft het dieet veelbelovende resultaten opgeleverd.
Links naar relevante studies
Instituut voor Neuropathische Pijn Nederland
https://neuropathie.nu/ketogeen-dieet-sleutel-afvallen/
Rob van Berkel – overvoedingengezondheid.nl
https://www.overvoedingengezondheid.nl/de-onzin-van-ketonendrankjes/